Gezamenlijk verslag
- Bedrijf: Melkveehouderij Zomer
- Ondernemer: Sijmen Zomer
- Provincie: Mario Graat
- Datum: 24 september 2025
Op 24 september heb ik in het kader van ‘Ambtenaar op stage’ een dagje meegelopen op de melkveehouderij van Sijmen Zomer. Sijmen zit samen met zijn ouders in de maatschap. Het bedrijf ligt in de gemeente ’s-Hertogenbosch in een open agrarisch gebied tussen de A59 en de Maas, nabij het Engelenmeer. Het meest nabij gelegen N2000-gebied is ‘Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek’ gelegen op ruim 2,5km afstand.
Sijmen runt de melkveehouderij op basis van het keurmerk ‘On the way to planetproof’ en levert zijn melk aan FrieslandCampina. Op basis van dit keurmerk moet het bedrijf voldoen aan allerlei parameters zoals een minimaal aantal dagen weidegang, maar bijvoorbeeld ook maximale nitraatconcentraties in de bodem c.q. het grondwater. Als er sprake is van een (hele) droge zomer is het soms best lastig om aan deze laatste voorwaarde te voldoen zonder dat dit is terug te voeren op een verkeerde bedrijfsvoering. Ook heeft het bedrijf te maken met het Brabantse beleid voor stalaanpassingen terwijl er zeker in de melkveehouderij veel onduidelijkheid is over de werking van stalsystemen. Het bedrijf heeft destijds geïnvesteerd in een emissiearme vloer die geadviseerd werd, maar het is nu achteraf de vraag of dit een goede keuze is geweest.
We hebben mijn ‘stage’ gecombineerd met het periodieke bezoek van de dierenarts waarbij o.a. allerlei vruchtbaarheidsaspecten van de koeien gemonitord worden maar uiteraard ook zieke of kwakkelende dieren bekeken worden.
Voor mij was het een openbaring om te zien welke informatie allemaal dagelijks geregistreerd wordt via de transponders bij de koeien en de bezoeken aan de melkrobot. Mijn peetoom en peettante hadden vroeger ook een melkveehouderij dus ik ben van jongs af aan een beetje bekend met het melken van koeien maar dat waren andere tijden. Dit was nog in de periode dat de melkbussen bij de boeren werden opgehaald met een lange platte kar en dagelijks naar de melkfabriek werden gebracht, dus nog voor de introductie van de melktank. Als je dan ziet welke ontwikkeling de sector sindsdien heeft doorgemaakt vind ik dat toch wel fascinerend !!!
Ik vond mijn stage super interessant én leerzaam zonder dat ik nu de illusie heb dat ik alles weet. Ook denk ik dat het heel goed is om als ambtenaar en boer eens bij elkaar ‘in de keuken te kijken’ om elkaars werelden een beetje te leren kennen. Hopelijk ontstaat er hierdoor wat meer wederzijds begrip. Maar het belangrijkste is denk ik om de mens achter het beroep te kunnen zien.